Verbinden. Waarom ik krankzinnige jeuk krijg van dat woord.

Verbinden. Hét trendwoord van nu lijkt het wel. Want iedereen wil verbinden. Geen grapje. Ik krijg steeds vaker de opdracht om dat woord even lekker door de tekst heen te strooien. Een kloddertje verbinding hier en een kloddertje verbinding daar. Ja, we willen gewoon verbinden met elkaar. Met onze doelgroep. Want dat vinden we belangrijk. En het klinkt ook zo lekker.

Hou. Op. Ik krijg de kriebels van dit woord. Oké. Krankzinnige jeuk. En nee. Ik heb géén hekel aan het woord. Want ik snap zo goed waar het vandaan komt. Ik begrijp het. En ik voel het óók. Elke dag. In een wereld waarin we beter kunnen swipen dan handen geven en elkaar echt ontmoeten, hunkeren we ernaar. En in deze tijd van het jaar misschien wel net ietsje meer dan anders.

Wat bedoel je met verbinden?
Maar iedereen heeft het over verbinden. Precies ja. En weet je wat het probleem is met dat soort woorden? Ze verliezen betekenis. Ze raken niet meer. Ik heb het al zo vaak gelezen. Zo vaak gehoord. Het doet me niets meer. De kracht van herhaling gaat hier écht niet op. Sterker nog het schiet zelfs compleet z’n doel voorbij.

Want wat bedoel je nou met verbinden? Ik kan wel roepen dat ik verbinding wil, maar kunnen we niet een bakkie doen? Elkaar even in de ogen kijken? Verder vragen als iemand antwoordt: z’n gangetje? Gewoon even stoppen. En tijd nemen voor elkaar? Weten we eigenlijk nog wel hoe dat moet? Ik vind het af en toe best lastig.

Mij niet bellen
Ik verlang naar verbinding. En daarom weiger ik nog te strooien met dat woord. Maar echt hoor. Mij niet bellen. Want ik vind het té mooi. Té belangrijk. We maken ons er veel te gemakkelijk vanaf als we op dat woord blijven hangen. Durven we te graven naar de betekenis ervan?

Verbinden is leven
Want verbinden is leven. We zijn niet gemaakt om het alleen te doen op deze aardkloot. We hebben elkaar nodig. Dus in plaats daarvan? Probeer ik je te vinden. Óok in mijn teksten. En de teksten die ik voor je schrijf.

Maar hoe schrijf ik dan nog over verbinding?
Oké Amy. Heel leuk. Mooi ook. Maar mijn core-business is om te verbinden. Mag ik dat woord dan nóóit meer gebruiken? Tuurlijk wel. Maar ga er niet mee lopen strooien. Anders heeft iedereen het straks over verbinden, hebben we geen flauw idee meer waar we het over hebben en swipen we snel weer verder. Net alsof er net niet iets heel belangrijks gebeurde.

Show, don’t tell
Gebruik de schrijftechniek: show, don’t tell.

  • Laat doorklinken in je tekst dat verbinden je doel is. In je toon, hoe je schrijft en zelfs beeld dat je gebruikt.
  • Gebruik andere woorden. Beschrijf verbinding. In plaats van jezelf er gemakkelijk vanaf te brengen met ‘ik wil je verbinden aan je doelgroep’. Dat kan echt beter.

Ik deed het al een paar keer in dit artikel? Kun jij de show it’s, don’t tell it’s spotten?

Yes! Ik wil meer weten over de workshop

Bedankt!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.